Jumaat, 24 September 2010

MELAYU HILANG KUASA

Tun Dr. Mahathir mantan Perdana Menteri Malaysia, telahdipetik sebagai berkata  "Melayu akan hilang kuasa jika negara ini dikuasai oleh Pakatan Rakyat(PR)". Ertinya jika negara ini tidak diperintah oleh PR maka kuasa akan kekal di tangan Melayu. Sama ada itu teori atau andaian pasti sekali ada Melayu yang mempercayainya. Melayu merasakan jika kini mereka punyai kuasa maka jika kerajaan Melayu ini bertukar pemiliknya maka kuasa Melayu itu akan lenyap. Walau pun pemimpin itu adalah Melayu  kuasaMelayu tetap akan hilang sekiranya kerajaan Barisan Nasional(BN) yang ada sekarang tidak dikekalkan.
Itu Tun Mahathir punya teori dan andaian, maka orang Melayu berhak mempercayainya dan boleh pula untuk tidak percaya. Ada Melayu yang berhujah bahawa sekarang ini pun kuasa Melayu sudah hilang. Bihun Cap Masjid pun bukan Melayu yang kilangkan. Pasaran kain pelikat dan kopiah untuk solat pun Melayu tidak mampu kuasai. Surat khabar Melayu yang paling Melayu sekali pun dicetak oleh tauke cina kapir laknat! Jadi di mana kuasa Melayu itu. 
Kalau apek cina, hindu atau mamak bercakap-cakap sesama mereka, maka mereka tidak kisah pun nak bercakap Melayu -mereka bedal bahasa David Beckham saja- biar pun penuh cacamarba. Dalam tv Melayu pun orang Cina dan India tatkala berbual-bual atau berbahas jika mahu kelihatan hebat akan gunakan bahasa Inggeris, termasuklah pengantara Melayu itu sendiri.
Lebih 50 tahun merdeka Melayu memang berkuasa tetapi yang kaya raya dan sentiasa menang adalah kapir laknat yang tidak berkhatan itu juga. Melayu memang sering diberi pinjaman dan subsidi tetapi lebih banyak Melayu jadi kuli dan drebar tauke cina atau kepada tauke Melayu yang kaya melalui jalan komisyen.
Kalau setakat jadi kuli dan drebar atau pengarah yang makan elaun dan gaji buta atau Melayu besar yang hanya tunggu duit kopi apa ertinya kuasa Melayu itu? Ini persoalan yang sering dipertanyakan tetapi akan masuk bab menghasut dan fitnah nantinya. Maka persoalan yang bersifat kritikal sebegitu perlu dijauhkan. Apa yang penting Melayu sekarang memang sangat berkuasa. Itu sahaja yang perlu dijaja dan dipertahankan. Melayu bukan hamba tetapi bangsa yang hebat. Maka janganlah fitnah Melayu jika mahu hidup selamat!  

*kapir laknat - orang bukan islam dan derhaka kepada Allah dari perspetif Melayu-Islam.
*duit kopi  -sedikit duit yang diberikan kepada seseorang untuk minum kopi atau belanja minum kopi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan