Jumaat, 10 September 2010

SELAMAT HARI RAYA EIDUL FITR MUBARAK

Berlalu sudah Ramdhan, syawal menjelma. Itu tandanya kejayaan berpuasa selama sebulan akan diraikan. Bagi benar-benar berpuasa akan merasai nikmatnya. Permergian Ramadhan dan menjelmanya cahaya fitrah - menjadi insan yang baharu.

Ramadhan selama sebulan adalah madrasah atau sekolah yang mendidik insan agar menjadi lebih baik dari sebelumnya. Jika masih pada takah lama atau tidak menjadi lebih baik maka madrasah ramadhan gagal bagi individu tersebut. Bukan 'school' itu yang gagal tetapi yang masuk sekolah itu yang gagal belajar. Orang lain tidak akan tahu sama ada tahap ketakwaan dan ikhlas seseorang yang memasuki madrasah Ramadhan bertambah atau merosot melainkan individu itu sendiri. Apa yang dipamerkan melalui sikap atau sahsiah belum beerti iman dan takwa bertambah. Orang yang munafik boleh sahaja menipu menjadi insan yang terbaik dengan lagaknya. Namun tidak bolehlah pula kita katakan iman dan ikhlas itu hanya terletak pada niat dan hubungan dengan tuhan semata-mata. Iman dan takwa mesti muncul sebagai syiar. Hanya yang jujur dan takwa sahaja yang dapat menentukan niatnya itu kerana Allah atau kerana kehendak dunia.
Seorang seleberiti umpamanya yang mencari rezeki halal tetapi mendedahkan aurat yang boleh menjejaskan tumpuan dan tawaduk orang lain boleh sahaja berkata iman dan niat tidak terletak kepada penampilan individu tetapi dalam hati. Namun jika sekolah Ramadhan ditelaah dengan bersungguh -sunnggh maka dengan mudah sahaja dapat difahami bahawa seleberiti yang berkata sedemikian hanya melontarkan kata-kata yang tidak bermakna atau kata-katanya itu tidak jujur  dan jelas kefahaman itu sesat antara dunia dan akhirat. 

Madrasah seumpama Ramadhan ini dapat menjelaskan erti takwa dan kejujuran. Sukar mencari orang yang tidak berpuasa yang sanggup mengaku berpuasa kerana mereka amanah, namun jika masih mahu menipu dalam bulan Ramadhan ini jelaslah kejujuran itu tidak ada padanya dan itulah kemunafikan yang nyata. Berbanding solat yang orang lain boleh tahu seseorang itu tidak solat  tetapi ibadah puasa boleh sahaja orang tidak berpuasa mengaku  berpuasa di hadapan orang lain biar pun hakikat sebaliknya. Itu istimewanya madrasah Ramadhan yang mengajar erti jujur, takwa dan iman -secara sedar atau tidak. Tahniah kepada yang berjaya berpuasa sebulan penuh dan kembali menjadi fitrah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan