Ahad, 5 Disember 2010

MASUK MELAYU & KETUANAN MELAYU

Perbincangan ini bertolak dari isu orang bukan Melayu tidak layak jadi Perdana Menteri atau wakilnya (baca TPM), maka jika sekiranya bukan Melayu itu masuk Melayu bolehkah jadi PM atau mana-mana pemimpin tertinggi negeri atau negara ini ? Masuk Melayu dalam konteks ini ertinya menjadi seperti Melayu yang agamanya Islam. Dalam kefahaman Melayu, Islam atau Melayu itu adalah sama. Undang-undang Lord Reid pun mengesahkan begitu. Orang Melayu mestilah Islam dan mengamalkan adat resam Melayu. Perkataan lain yang merujuk kepada Melayu ialah Jawi hatta Tanah Melayu atau Malaya -dalam bahasa PPSMInya- dahulu kala dikenali sebagai Tanah Jawi. Pedagang Arab, Sind atau Hadralmaut zaman sebelum Tun Sri Lanang , mereka datang berdagang di Tanah Jawi yang merujuk kepada Tanah Melayu -bukannya Jawa. 
Dalam tradisi Melayu anak-anak kecil yang dikhatankan kadang-kadang disebut 'masuk jawi' yang implikasinya sahlah mereka sebagai Islam yang mukallaf. Mana-mana orang cina mata sepet atau keling hitam legam di Tanah Melayu ini masuk Islam ertinya mereka masuk Melayu. Yang asalnya Cina kapir dipanggil cina muallaf manakala yang India atau Keling sering dipanggil Mamak. Mereka itu orang asing yang masuk jadi Melayu sama jugalah seperti hamba habsyi atau badwi zaman Jahiliyah masuk bercampur dengan Tok Arab Quraish. Jika Tok Arab di Tanah Arab adalah tuan kepada habsyi atau  badwi tersebut maka apa yang peliknya Melayu di Tanah Melayu jadi tuan kepada yang selain Melayunya?
Itulah kefahaman Ibrahim Ali dan sekalian Melayu yang lainnya. Maka mencadangkan Lim Kit Siang sebagai bakal Timbalan Perdana Menteri samalah ertinya seumpama mencadangkan Bilal Habsyi menjadi Gabenor Kota Mekah -dalam konteks Zaman Jahiliyah. Namun perbandingan ini tidaklah membawa maksud 'menjahiliyahkan' Malaysia yang sedia Madani dan Hadhari seperti hari ini. Namun harus diingat fahaman manusia dalam masyarakat sivil kadang-kadang sama tarafnya dengan faham manusia zaman 'Perak Man' andai ilmu tidak dijadikan rujukan. Manusia jahiliyah, penghuni gua dan rimba hidup tidak berpaksi ilmu. Maka yang kuat jasadnya akan berkuasa dan akan jadi tuan. Kita bimbang Melayu yang beria-ia mahu jadi tuan itu akan sama tarafnya dengan Abu Jahal dan raja rimba andai persoalan sebegini menjadi wacana utama.
Sepatutnya jadi Melayu atau 'masuk Melayu' itu akan jadikan manusia lebih bertakwa kepada Allah Taala. Sepatutnya Melayu akan agungkan Allah Taala bukannya marga sendiri. Arab Quraish yang hebat dahulunya sudah tidak jadi tuan kepada arab atau Habsyi lainnya bahkan jadi kuli Israel dan suku-sakat Obama.   Apakah Melayu yang jadi tuan hari ini lebih hebat dari bukan Melayu dalam ilmu, teknologi dan keperibadian mereka?
Semua persoalan ini dapat dijawab andai Melayu itu benar-benar jadi Islam bukanya mewarisi baka Islam atau masuk Islam melalui Melayu. Tanggungjawab besar Melayu hari ini ialah mendakwahkan Lim Kit Siang dan anaknya,  menerangkan Islam yang benar kepada Namewee dan mempamerkan keperibadian Melayu yang Islam kepada seluruh manusia yang bakal masuk Melayu. Berlagak jadi tuan tetapi makan rasuah dan  hidup dengan tipu muslihat dan auta yang jelik pada hakikatnya sama sahaja dengan Cina kapir itu tidak membawa kepada kebesaran jiwa Melayu bahkan akan diperlekeh dan dihina tanpa disedari. 
Maka Melayu tidak akan hina jika tidak jadi tuan di Tanah Melayu. Melayu akan hebat andai Lim Kit dan anak pinaknya sama-sama 'masuk Melayu'. Melayu tidak akan marah lagi dan tidak akan terasa jadi kuli andainya Lim Kit siang sudah masuk Melayu. Lantas tugas Melayu, Ibrahim Ali dan Azmin Ali, PAS dan Nik Aziz adalah mendakwahkan Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng agar masuk Melayu!
Orang-orang PAS duk tunggu apa lagi? Orang UMNO mungkin kurang kemahiran dakwah kerana mereka pun tahu mereka kurang ilmu agama. Maka menjadi tanggungjawab PAS pergi berdakwah kepada cina kapir agar masuk Islam dan jadi Melayu. Jangan biarkan Melayu UMNO tuduh PAS gunakan ayat al-Quran untuk berpolitik tetapi gunakannya untuk kerja dakwah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan