Sabtu, 13 April 2013

AUTA DAN KONG KALI KONG: MASIH ADA YANG PERCAYA?

Menggunakan pendekatan memburukkan peribadi lawan dalam apa-apa jua perlawanan termasuklah perlawanan politik memang boleh dan sah seandainya perlawanan itu bertujuan untuk mencapai taraf hina dan kerendahan budi pekerti. Sekiranya ahli politik mahu dirinya disetarakan dengan sebarang makhluk hina umpamanya binatang atau lebih tepat lagi anjing kurap atau pun babi atau mengidam taraf kemanusiaannya setara atau lebih rendah dari iblis, syaitan, hantu, jembalang dan sebagainya maka patutlah beliau mengamalkan kaedah menghina dan menjatuhkan maruah orang lain terlebih dahulu.
Mendekati kempen PRU 13 sudah timbul pelbagai kempen yang bertujuan menayangkan kehinaan orang lain. Ada professor universiti yang sepanjang proses ilmunya mengkaji kehinaan dan maruah seorang ahli politik sahabat lamanya. Sejurus bertemu dengan musuh politik sahabat lamanya maka dengan yakinnya (bangga juga barangkali) mengisytiharkan kehinaan bekas sahabatnya. Profesor tersebut menasihatkan orang awam/rakyat agar tidak sokong orang yang rendah akhlak tersebut kerana akan membawa mala petaka kepada bangsa dan negara. Professor tersebut pasti tinggi akhlaknya kerana dapat bukti kerendahan akhlak orang lain.
Ada yang mengedarkan video lucah kisah pemimpin politik tua yang 'jamin' sudah mati pucuk tapi masih gilakan jalang.
Ada yang bersepakat mengatakan orang Islam haram sokong puak cina di satu pihak manakala puak cina di pihak lain boleh disokong. Bagi orang Penang pula yang merasakan kepimpinan kedua-dua jenis/pihak cina itu tidak banyak bezanya pasti akan merasa teramat keliru.
Semua kisah dan kempen politik yang menggambarkan kekotoran orang lain itu diharapkan akan memberikan celik akal kepada orang awam khususnya bagi yang bebal dan dungu agar mempercayai bahawa si pembawa berita itu sahajalah yang benar dan patut disokong.
Siapa yang mahu percaya semua kisah-kisah lucu dan lucah tersebut? Melayu akan percaya sebab Melayu tetap bebal dan sedia diperkudakan selamanya (bukan sekadar diperbodohkan ...kah....kah....kah...). Melayu moden hari ini akan percaya apa sahaja cakap keling biar pun Melayu dahulu kala sering sinonimkan keling dengan sifat kong kali kong dan auta, bahkan ada pesanan kepada anak cucu agar jika bertemu keling dan ular maka 'katok' atau pukullah keling terlebih dahulu. 

Sayugia dijelaskan di sini bahawa 'keling' yang dimaksudkan bukan merujuk kepada ras, keturunan atau bangsa tertentu tetapi membawa maksud 'golongan pembelit atau penipu'.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan