Selasa, 5 Jun 2012

MERAIKAN PERBEZAAN PENDAPAT

Dr M: Himpunan besar PAS tak akan jadi undi
Jumlah besar yang membanjiri program PAS di Kedah tidak akan diterjemahkan di kertas undi, kata Tun Dr Mahathir Mohamad sambil menegaskan peserta dibayar untuk menghadirinya. Beliau sendiri pernah berceramah dalam majlis yang dihadiri tidak sampai seratus orang tetapi masih mampu menang dalam pilihan raya, katanya dalam sidang media di Cyberjaya hari ini.
Anak kelahiran Kedah itu berkata, perkara itu akan dapat dilihat apabila pilihan raya.  PAS mendakwa, dalam acara yang dinamakan "Himpunan Hijau ke Putrajaya" Sabtu lalu dihadiri lebih 100,000 orang. Ia dilihat cuba menyanyi perhimpunan besar Umno di Bukit Jalil dua minggu sebelum itu.

Ulasan Gedung Akal  : Ada ciri-ciri dan sifat riak dan bongkak dalam ulasan yang dibuat oleh Dr. M ini, namun dalam real politik begitulah yang akan kita dengar. Sebagai 'pejuang dan politikus Islam' bagaimana PAS menangani isu ini dengan penuh hikmah? Bolehkah PAS buktikan kenyataan tersebut hanya bersifat provokasi atau jalan mempelekehkan PAS?


WWW1: Nizar vs Sultan Johor
Soal duit rakyat atau tidak itu bukan isunya kerana sebagai Sultan Johor, baginda mempunyai pendapatan sendiri seperti yang diperuntukkan oleh undang-undang tubuh negeri Johor, malah turut dinyatakan dalam Perlembagaan Malaysia juga.  Itu baru bercakap tentang pendapatan, belum lagi kemudahan-kemudahan lain yang dikhaskan untuk baginda.
Malah sebelum ini pun baginda adalah Tengku Mahkota Johor untuk satu tempoh yang sangat panjang iaitu 29 tahun, sebelum ditabalkan sebagai Sultan Johor pada 2010 bagi menggantikan Alhmarhum Ayahandanya, Tuanku Iskandar yang mangkat pada 2010.  Jawatan Tengku Mahkota itu juga adalah jawatan rasmi dan bergaji.
Semua inilah yang melayakkan baginda turut serta dalam bidaan tersebut dan motif disebalik tindakan Nizar mempolitikkan isu ini, bukanlah terlalu sukar untuk dibaca.
Kalau difikir-fikirkan, DYMM Sultan Johor tidak perlu turut serta pun dalam bidaan tersebut, baginda boleh sahaja menggunakan pengaruhnya untuk meminta kerajaan menyerahkan nombor tersebut kepadanya.  Tapi baginda bukan seorang yang begitu, baginda tetap turut serta dalam bidaan tersebut bagi mengelak prasangka yang lebih buruk di kalangan rakyat, terutama dikalangan ahli perniagaan kaya yang turut mengintai peluang untuk menggunakan nombor plat yang mempunyai tarikan tersendiri itu.

Ulasan Gedung Akal : Berikan hak kepada yang berhak untuk memberikan pendapat dan pandangan, selebihnya sama-sama kita nilai. Kalau begitu pendapatnya, sama ada kecil atau besarnya pemikiran atau pandangan dunia mereka - maka setakat itulah mereka! "


"Himpunan Menjunjung Taat Setia" di Istana Pasir Pelangi pada 10 Jun"

JOHOR BAHARU 2 Jun - Pemuda Umno Johor akan menganjurkan "Himpunan Menjunjung Taat Setia" di Istana Pasir Pelangi di sini pada 10 Jun ini sebagai tanda sokongan rakyat terhadap Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.
Ketua Pemuda UMNO Johor Mohd. Fadil Maskon berkata, himpunan yang disertai lebih 300 badan bukan kerajaan dari seluruh negeri itu juga diadakan sebagai tanda amarah terhadap tindakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang mempertikaikan bidaan nombor pendaftaran WWW 1 oleh baginda.
Beliau berkata, himpunan itu yang akan disertai lebih 5,000 orang, termasuk sayap parti Barisan Nasional, adalah sebagai tanda sokongan rakyat Johor kepada baginda dalam menghadapi apa jua isu serta menyatakan kesediaan rakyat Johor pertahankan institusi diraja daripada diperkotak-katik. - BERNAMA http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0602&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_27.htm

Ulasan Gedung Akal  : Barangkali ini sesuai dirumuskan sebagai ketaksuban membabi buta @ membuta tuli. Ertinya ilmu dan rasional bukan asas kepada tindakan, main redah saja...ikut nafsu gamaknya...macam babi buta.

1 ulasan:

  1. "Dr M: Himpunan besar PAS tak akan jadi undi" adalah perang saraf orang yang sangat ketakutan. Bagi kita, lebih afdhal jika mantan CEO Malaysia ini memperjuangkan 8 Tuntutan Bersih 3.0. Apakah 'dianya' berani?

    BalasPadam