Selasa, 19 Mei 2015

SELAMAT HARI GURU 2015

"Guru : Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak" merupakan tema  sambutan Hari Guru Tahun 2015. Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM) kembali membina pandangan umum dengan menarik pemikiran bawah sedar masyarakat (Melayu-Islam khususnya) kepada falsafah moral iaitu pembinaan insan seimbang antara ilmu dan keperibadian -yang sewajarnya selari atau sepadu. Guru perlu mengajar ilmu dan sempurnakan akhlak sekali gus. Suatu ketika dahulu khususnya dalam era "Kurikulum Bersepadu Sekolah" dan dalam riuh dan asyik kepada pernyataan Falsafah Pendidikan Kebangsaan terlihatlah usaha pembinaan insan yang seimbang dijadikan keutamaan -oleh guru, masyarakat dan pemimpin. Maka pada dekad-dekad tersebut murid dan guru didedahkan tentang kesepaduan ilmu yang berhubung kait dengan wahyu atau Tuhan dan kepentingan interaksi dengan alam sekelilingnya. Pada ketika itu 'kafir laknat' umpamanya cina mata sepet pemimpin Partai Rakyat mahu pun Keling dan Hindu tidak ada keberanian untuk mempertikaikan pendidikan bersepadu -secara terang mahu pun selindung. Mereka mungkin respek atau kurang idea tentang pendidikan sepadu.  Memasukkan unsur ilmu dan akhlak dalam sistem pendidikan merupakan faksafah idealistik yang boleh dibuat suatu ketika dahulu.

        Beberapa ketika sesudah era tersebut, tatkala istilah khinzir sah diganti dengan perkataan babi, pada musim-musim liwat, seks luar tabie, lesbian, gay, biseksual dan transgender(LGBT) sudah tidak menjadi taboo lagi, pada ketika bahasa Melayu disaran sebut sebagai bahasa Malaysia, kelihatannya pendidikan akhlak dan idealisme pendidikan bersepadu seakan tertangguh dan barangkali diletak ke tepi. Kurikulum baharu pun dinamakan Kurikulum Standard - yang beerti kurikulum berpiawai, berketentuan atau dalam faham orang kampung sebagai lebih tinggi darjatnya! Apabila mahu diajarkan tasawwur dan sejarah Islam -belum lagi aqidah dan akhlak Islam sebagai mata pelajaran umum maka terdengarlah suara yang amat berani mempertikaikannya. Dalam negara sekular kenapa perlu silibus berbaur Islam diajarkan! Pada ketika Melayu sudah jadi Malaysia, Tanjong Pagar terlepas dari genggaman, pemikiran korperat menentukan kualiti pendidikan dan lahirnya sesetengah politikus menjuarai pendidikan untuk pengikut masing-masing, siapa yang bicara tentang ilmu dan akhlak secara bersepadu akan jadi kera sumbang dan janggal. Siapa yang mahu pertahankan budaya dan jati diri leluhur akan dilihat sebagai mengundur ke belakang justeru pendidikan akhlak wajar dikebelakangkan untuk memberi laluan kepada penguasaan akademik agar lulus cemerlang dalam peperiksan awam khususnya.
     
     Dengan menyebutkan kembali ilmu dan akhlak mudah-mudahan pendidikan kita akan lebih berjiwa dan punyai kekuatan untuk membangunkan jati diri bangsa. Namun slogan ini masih belum mencukupi selagi ilmu dan akhlak itu tidak dijadikan asas utama sistem pendidikan. Pernyataan Falsafah Pendidikan Kebangsaan perlu kembali diulang dan dikaji semula agar pendidikan kita benar-benar berupaya melahirkan insan yang seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani. Mungkin umum tidak sedar yang pendidikan kita ada ketikanya lebih ghairah kepada pencapaian intelek dan penghasilan tenaga kerja profesional dan mahir. Tak percaya dengan kenyataan ini silalah kaji semula satu aspek atau tema pendidikan cukuplah iaitu: "pendidikan tinggi negara".....unsur apa yang lebih dominan? Akhlakkah atau ilmukah atau bukan kedua-duanya?

Selamat Hari Guru. Untuk guru pendidikan paling rendah hinggalah kepada pendidikan yang tertinggi!


   
 


 .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan